Bjelovarska 6, 43 227 Šandrovac, Telefon: 043 874 128, Fax: 043 874 366
sjena

Vijesti

sjena
Glasnik Općine Šandrovac Proračun Proračun Provedbeni program 2021-2025. Javna nabava Javni pozivi i natječaji Sjednice Općinskog Vijeća Prostorni planovi Pravo na pristup informacijama LAG Sjeverna Bilogora Plan gospodarenja otpadom Javne usluge Projekti Poljoprivredno zemljište Video kanal Monografija

OBAVIJEST O OBVEZAMA VLASNIKA/SKRBNIKA PASA30.7.2021.


Poštovani mještani Općine Šandrovac,


obavještavamo Vas da je na snazi Zakon o zaštiti životinja („Narodne novine“ broj 102/17, 32/19)  i Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, te divljim životinjama u Općini Šandrovac (KLASA: 363-01/18-01/6, URBROJ:2123-05-01-18-1 od 10.09.2018. godine) kojima se propisuje odgovornost i obveze fizičkih i pravnih osoba, radi zaštite životinja tijekom korištenja, ali i inspekcijski nadzor i prekršajne odredbe.


Ovim informativnim letkom donosimo Vam kratak pregled obaveza koje su vlasnici/skrbnici pasa dužni poštivati.


OBVEZNO MIKROČIPIRANJE:


Vlasnik / skrbnik psa dužan je mikročipirati psa. Svi psi na području Općine Šandrovac moraju biti mirkočipirani.


Ukoliko imate novog psa, molimo Vas da nam na adresu Općine Šandrovac Bjelovarska 6, 43227 Šandrovac ili na mail opcina@sandrovac.hr dostavite slijedeće podatke o Vašem psu: broj mikročipa, vrsta psa, ime i prezime vlasnika/skrbnika te adresu kako bi mogli napraviti kompletan popis pasa na području Općine Šandrovac te ažurirati podatke u bazi Lysacan.  Komunalni redari vršiti će nadzor provedbe obveznog mikročipiranja pasa kod posjednika pasa čiji psi nisu upisani u Upisnik kućnih ljubimaca.


ZABRANA NAPUŠTANJA ŽIVOTINJA: Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je napuštanje životinje.


KONTROLA RAZMNOŽAVANJA: Zakonska obaveza skrbnika je i osigurati kontrolu razmnožavanja životinje. Ako skrbnik ne želi zbrinuti neželjenu mladunčad, snosi troškove zbrinjavanja. Kao način kontrole razmnožavanja radi se kastracija ženki i mužjaka, rutinski veterinarski zahvat koji sprječava neželjeno potomstvo.


SVI POTREBNI UVJETI: Skrbnik mora osigurati potrebne uvjete za kućne životinje, što uključuje i veterinarsku skrb. Zabranjeno je zanemarivanje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje životinja. Zanemarivanje i zlostavljanje životinja svakako prijavite nadležnoj veterinarskoj inspekciji i komunalnom redarstvu Općine Šandrovac na broj telefona 043/874128, ili email: opcina@sandrovac.hr, a u slučaju mučenja i ubijanja životinja i policiji.


OVLASTI KOMUNALNOG REDARA: Skrbnik životinje obavezan je komunalnom redaru predočiti dokaz o mikročipu i cijepljenju psa.


ČIŠĆENJE IZMETA I POVODAC: Skrbnik je dužan počistiti izmet za svojim psom i držati životinju na povodcu, osim na mjestima gdje je dopušteno da se pas kreće slobodno.


UDOMLJAVANJE UMJESTO KUPNJE: Udomljavanjem umjesto kupnje možete pomoći psu i svojoj zajednici. Pas iz skloništa je zdrav, cijepljen, mikročipiran i kastriran. Pse spremne za udomljavanje možete pronaći na poveznici: http://drustvosapa.hr/.


Brinite za svoje kućne ljubimce i pridržavajte se zakonskih obveza!


Općina Šandrovacikona
Psi - mikročipiranje   

divider
< na popis vijesti