Bjelovarska 6, 43 227 Šandrovac, Telefon: 043 874 128, Fax: 043 874 366
sjena

Udruge i društva

sjena
Glasnik Općine Šandrovac Proračun Proračun Provedbeni program 2021-2025. Javna nabava Javni pozivi i natječaji Sjednice Općinskog Vijeća Prostorni planovi Pravo na pristup informacijama LAG Sjeverna Bilogora Plan gospodarenja otpadom Javne usluge Projekti Poljoprivredno zemljište Video kanal Monografija

Vatrogasna zajednica općine Šandrovac

Vatrogasna zajednica općine Šandrovac osnovana je 1998. godine na inicijativu načelnika općine gosp. Josipa Dekalića i tadašnjeg predsjednika vatrogasne zajednice Županije Bjelovarsko-bilogorske gosp. Ivana Repa. Za predsjednika izabran je Ivan Zdelar, a za zapovjednika Stjepan Kežman.

U zajednicu je udruženo šest DVD-a iz općine Šandrovac:

- DVD Šandrovac - društvo je osnovano 1928. godine
- DVD Jasenik - društvo je osnovano 1950. godine
- DVD Lasovac - društvo je osnovano 1954. godine
- DVD Pupelica - društvo je osnovano 1954. godine
- DVD Ravneš - društvo je osnovano 1977. godine
- DVD Kašljavac - društvo je osnovano 1981. godine

U trenutku osnivanja u zajednici ima 155 vatrogasaca. Broj ispitanih vatrogasaca je 78, dočasnika je 5, te tri viša vatrogasna časnika. Od opreme je naraspolaganju pet traktorskih vatrogasnih cisterni te vatrogasni agregat, s vrlo slabom dodatnom opremom. Kako bi pokrenuli aktivnosti koje su stale tijekom ratnih godina zajednica organizira takmićenje vatrogasaca u radu s vatrogasnom cisternom. Takmičenje se organizira pod pokroviteljstvom Općine Šandrovac.

Uz pomoć općine Šandrovac i Vatrogasne zajednice županije Bjelovarsko-bilogorske 2003. godine kupuje se navalno vatrogasno vozilo marke Stayer. Vozilo je opremljeno pumpom visokog pritiska i prvo je takvo vozilo u županiji. Nabavom vozila dogodila se je prekretnica u radu vatrogasaca naše općine. Vozilo je prvo smješteno u selu Lasovac, a nakon izgradnje prostora seli se u Šandrovac. Godine 2006. osnovana je Interventna vatrogasna postrojba. Osnova postrojbe su članovi DVD-Šandrovac.

Interventna postrojba trenutno broji 21 vatrogasca. Svi vatrogasci su obučeni iz vatrogasnih zvanja: dišni aparati, djelovanje kod akcidenata,vatrogasni strojar, pružanje prve medicenske pomoći. Svi imaju liječničke svjedođbe o sposobnosti. Jednom tjedno se održavaju treninzi postrojbe u vatrogasnim intervencijama. Organizirano vatrogasno dežurstvo od 24sata. Postrojba se uzbunjuje preko sustava za uzbunjivanje 112 te preko sustava vatrotel prema članovima postrojbe.

Zajednica za interventnu postrojbu 2009.godine kupuje prateće vozilo marke Tam-130. Sredstva za vozilo daje općina Šandrovac. Nabavom vatrogasne opreme i školovanjem vatrogasaca stekli su se uvjeti za pružanje usluga vatrogasne zaštite INA-Navtaplin-u, tako da se sklapa ugovor i pružanje usluga postaje jedan od osnovnih izvora financiranja za nabavu vatrogasne opreme.

Uz pomoć Državne uprave za zaštitu i spašvanje koja donira 250.000,00kn, Županije Bjelovarsko-bilogorske koja donira 25.000,00kn i VZ Županije Bjelovarsko-bilogorske koja donira 20.000,00 kn, zajednica za potrebe Interventne postrojbe 2015. godine kupuje navalno vatrogasno vozilo marke Volvo. Tako da je sada Interventna postrojba opremljena kvalitetnim vozilom s kompletnom opremom za zaštitu vatrogasaca, alatom za tehničke intervencije, opremom za pružanje hitne medicinske pomoći te ostalom pripadajućom opremom za djelovanje u svim situacijama na našem području. Sposobnost postrojbe vidjela se je u svim intervencijama do sada.

2010.godine zajednica je ishodila cerifikat za obrazovanje vatrogasaca i građana iz vatrogasnih zvanja u dvd-ima do zvanja vatrogasni dočasnik.

Svojim radom zajednica je dokazala da je sposobna preko Interventne postrojbe samostalno voditi brigu o vatrogasnoj zaštiti u našoj općini. Nadamo se da smo stekli povjerenje građana, a i postavili neke standarde u vatrogastvu na području naše županije koja nas je i odlikovala 2012.godine. Zajednica je pokretač rada koordinacije suradnje i pomaganja između susjednih općina Severin, Veliko Trojstvo, Velika Pisanica i Nova Rača. Ponosni smo na taj dio jer u nastalim uvjetima, gdje su ruralne sredine zapostavljene od države, uspješno pružamo pomoć jedni drugima.

Vatrogasci općine Šandrovac zahvaljuju se svima koji su nam pomogli i svima onima koji će nam pomoći makar i samo davanjem moralne podrške jer nam i to puno znači.

Svima od svega srca hvala i od dragog Boga hvala.

VATRU GASI BRATA SPASI

Vatrogasci općine Šandrovac